És lőn világosság ...

Ha hiánycikk lenne a gyertya…

Ha este elmegy a villany 20 percre vagy 20 napra, teljesen mindegy, az első dolog, ami hiányozni, fog az a fény. Már pedig el fog menni, csak azt nem tudjuk, hogy mikor. Nyilvánvaló, hogy másfajta világításról kell gondoskodnunk. Sebaj, vettünk egy köteg gyertyát, nosza gyújtsuk meg őket. Minden szép és jó, ha az első eset áll fenn. Húsz perc után visszajön a villany, elfújjuk a gyertyákat, és helyre áll az élet. De mi van akkor, ha 20 napra megy el a villany? Ágyba bújás előtt észleljük, hogy már fele annyi gyertyánk sincs, mint a gyertyagyújtás előtt. Másnap első dolgunk, hogy rohanunk a hiperbe, ahol azt vesszük észre, hogy van itt egy kis összeesküvés, mert mindenki gyertyát akar venni. hatalmas a tolongás a vezetőség elhatározta, hogy mindenki csak egy csomag gyertyát vehet. Így aztán 4 napig nincs gond, de mi legyen azután? Egyszerű, olvasd tovább! 1945 január elején ugyanez a probléma állt elő és az akkori emberek, akik jóval gyakorlatiasabbak voltak, mint a maiak, megoldották. Ezt fogom nektek most bemutatni. Nem kell hozzá sok minden csak étolaj, de remélem abból bespájzoltatok 10-20 litert. Akkor sorjában:

1) Ha van otthon egy lyukas 2 filléres, vedd elő. Ha nincs, akkor fogj egy 5 forintost, régi 1 Ft-ost, vagy 10,20 50 fillérest és fúrj a közepébe egy 3 mm átmérőjű lyukat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) vegyél elő egy parafa dugót és vágjál le belőle 3 darab kb. 3-4 mm vastag szeletet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3) A dugó szeleteket egy éles késsel oldalt, a szelet középén metszed be kb. a szelet közepéig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4) Körülbelül 120 fokos szögekben a három dugó szeletet told rá a kilyukasztott érmére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5) Fűzz át a lyukon egy vastagabb kenderzsinórt, vagy ha nincs akkor 4-5 szál vékonyabbat összefogva. Ha egyáltalán nincs spárga, akkor sokrétű cérnát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6) Fogj egy befőttes üveget, önts bele fél deci étolajat, majd töltsd fel vízzel. Ennek nincs különösebb jelentősége, de így nem kell olyan sok olaj, mert az üveg miatt a láng nem mehet nagyon le. Ezért állandóan fel kell tölteni olajjal. Tehát tök mindegy, hogy alul víz van. Tedd a kis tutajt az olaj tetejére.

 

 Várj 1-2 percet, hogy a kanóc felszívja az olajat (a fenti ábrán jól látható, hogy a kanóc félig szívta fel az olajat). Majd gyújtsd meg a kanócot. Kaptál egy igen jó hatásfokú mécsest. Ez természetesen megcsinálható gázolajjal is (Benzinnel nem!!!) sőt bármilyen állati zsiradékkal is.

       

(Forrás: http://www.antalffy-tibor.hu)