Mérföldkőnél az emberiség!

A szén-dioxid légköri koncentrációja várhatóan a napokban éri el először a 400 ppm-et* az emberiség története során. Ez a tény bizonyítja, hogy a fenntartható és tiszta energiaforrásokra történő áttérés egyre sürgetőbbé válik.
 
A hawaii Mauna Loa Atmoszférakutató Obszervatórium kutatóinak előrejelzése szerint a légkör szén-dioxid tartalma néhány napon belül elérheti a 400 ppm-es értéket, vagyis a 0,4%-ot. A tudományos közvélemény figyelmeztetése szerint a légköri szén-dioxid 400 ppm-es szintje egy kritikus pontot jelent a globális felmelegedés folyamatában. 
 
„Még soha nem kaptunk ennyire erős felszólítást a környezetünktől arra, hogy csökkentenünk kell a károsanyag-kibocsátásokat. A fizika törvénye szerint minél több szén-dioxid kerül a légkörbe, annál jobban felmelegíti azt. Amikor a földtörténeti múlt során utoljára ilyen magas volt a szén-dioxid aránya, akkor az 3-4 fokkal magasabb átlaghőmérséklettel párosult. A megemelkedett hőmérséklettel párhuzamosan pedig a tengerszint is jóval magasabb volt, mint napjainkban.” – figyelmeztet Benkő Dániel, a WWF Magyarország szakértője.
 
Az elmúlt 40 év kutatásai szerint lényegében egyértelmű, hogy az emberi tevékenység felelős a légkör növekvő szén-dioxid szintjéért. A legtöbb éghajlatváltozást okozó károsanyag-kibocsátás az energiatermeléshez köthető, legfőképpen a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséhez. Ha a káros anyagok légköri koncentrációja tovább emelkedik, akkor a most kiugróan magasnak számító hőmérsékletek válnak majd mindennapossá, ami pedig ma még szélsőség, az megszokottá válhat.
A világ számos táján már most kritikus a helyzet. A kormányok és a helyi közösségek nem találnak megoldást az évenként ismétlődő aszályokra, árvizekre, a kieső termés pótlására valamint a szélsőséges időjárási viszonyok okozta egyéb károkra. Ezek a problémák az olyan gazdagabb területeket sem kímélik, mint az Egyesült Államok vagy az Európai Unió. Amennyiben a légköri szén-dioxid szintje tovább emelkedik, aligha várhatjuk, hogy a klímaváltozással kapcsolatos eddigi erőfeszítések elérik céljukat.
 
“Ha megfelelő döntések születnek, az emberiség még átírhatja ezt a borús jövőképet! A megoldást részben az jelentené, ha világszinten áttérnénk a megújuló energiaforrások hasznosítására, a folyamatot pedig jelentős energiahatékonysági intézkedésekkel kellene támogatni. Ezzel radikálisan csökkenthetnénk a kibocsátásainkat, ami végső soron az éghajlati rendszer stabilizálódásához vezetne.” – vázolta fel a megoldást Benkő Dániel. „A megújuló forrásból származó elektromos áram költségei jelentősen csökkentek, és a megújuló energiaforrásokra épülő beruházások ma már túlszárnyalják a fosszilis energiaforrásokon alapuló beruházások mértékét. Jó úton járunk, de fel kell gyorsítanunk a folyamatot! Ehhez azonban a kormányok magas szintű elköteleződésére van szükség, különben nem tudjuk elkerülni a katasztrófát!” – tette hozzá a szakértő.
 
(*Parts/million: A szén-dioxid légköri koncentrációjának mértékegysége)