Könyvajánló - Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv

Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – ilyen és ezekhez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben. Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve most a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi ezt a problémát. Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak. Ez a könyv igazi hiánypótló mű: tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről, és mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyerekek számára személyes üggyé teszi a környezetvédelmet. Minden gyerekszobában és iskolai könyvtárban ott a helye – nem is a polcon, hanem a gyerekek kezében! A könyv szerzője az eddig főként illusztrátori tevékenységéről ismert Gévai Csilla, aki nem csak illusztrátor, hanem kulturális antropológus; nem csak kulturális antropológus, de pedagógus; nem csak pedagógus, de kivételes érzékenységgel és humorérzékkel megáldott író.

Forrás: http://www.pagony.hu/nagyon-zold-konyv-pozsonyi-pagony-kft

Dietrich von Hildebrand: Házasság – a hűséges szerelem titka

Korunkban a házasság súlyos helyzetben van. A neves szerző könyvében feltárja a természetes házasság értékeit, fontosságát, és bemutatja azt a szerepet, melyet a házasság játszik a hűséges szerelem megőrzésében. A katolikus, szentségi házasságnak ezen felül új dimenziója van, kegyelmi forrás az, és párhuzamban áll Krisztusnak az Egyháza iránti szeretetével (Ef 5,32). A természetből fakadó szeretet elhalványul összehasonlítva annak a szeretetnek a szépségével, mely Krisztusban gyökerezik.
A házasság mint szentség megadja a hívőknek azt a természetfölötti erőt, amely szükséges ahhoz, hogy "jó harcot harcoljanak" (1Tim 6,12). Minden győzelem, amit együtt elérnek a megszokás, az egyhangúság és unalom ellen, megszilárdítja kapcsolatukat, és szeretetükben új hajtásokat fakaszt. Tovább menve: mivel kifejezetten szentségileg egyesíti a házastársakat azzal a végtelen szeretettel, mellyel Krisztus szereti minkettőjüket, a szentségi házasság túllépi a természetes házasság tragikusan véges határait, és megadja azt a végtelen és örök jelleget, amely után minden szeretet áhítozik.
Az itt közölt mű a könyv első magyar fordítása 

Széltúrbina készítés kézikönyve

Ismertető

Az angol szerző évtizedek óta tökéletesíti azt a vízszintes tengelyű, kis teljesítményű, házilag is elkészíthető szélturbina (más néven szélgenerátor, mini szélerőmű vagy szélkerék) típust, amelyet kézikönyvében ismertet. A könyv minden műszaki leírást és tervrajzot tartalmaz ahhoz, hogy az olvasó is megépíthesse saját házi szélgenerátorát.

A könyv részletezi az előállítás költségeit és a környezeti adottságoktól függő megtermelhető áram mennyiségét.

 

Az áramtermelési adatok grafikonon:

Hugh Piggott házi szélturbina várható áramtermelése

   

 

Beszélgetések az önellátásról

Hogyan lehet működő biokertet létrehozni?Milyen módszerrel érdemes befőzni és tárolni a terményeket? Hogyan lehet megoldani a tűzifa-önellátást, a fűtést és a szennyvíztisztítást házilag?

A könyv tizenöt dialógusában a Krisna-völgyi biogazdaság vezetői adják át tudásuk legjavát, és vallanak közel két évtizedes szakmai tapasztalataikról.

240 oldalon, 108 fotóval, a legfontosabb tudnivalókat összefoglaló 50 keretes résszel. Rendkívül gyakorlat-orientáltan, tele praktikus útmutatásokkal, igényes, kétszínnyomásos kivitelben.

Szerkesztette: Kun András A szerkesztő beszélgetőtársai: Krisna-völgyi szakemberek (Barsi Attila, Kósa Antal, Németh Péter, Pőcze Vilmos) és Rév Szilvia (Öko-völgy Alapítvány). Kiadja: Öko-völgy Alapítvány

Mezei Gazda Népszerű Vezérkönyve

 (1884-es kiadás)

Hagyományos gazdálkodás nélkülözhetetlen segédeszköze
a nagyipari "betegség" előtti időkből. Növény termesztés, állat tartás és kapcsolódó témakörök: pl.ecet készítés, mész, szén és tégla égetés, kút ásás stb. 
(letölthető 2 rész PDF formátumban)

Baji Béla: Önfenntartó biogazdálkodás, Permakultúra

 

Ez a könyv, az első hazai könyv a permakultúráról.
Miközben naponta kapjuk a híreket a pusztulás felé tartó Földről, a mezőgazdaság újabb és újabb válságáról, botrányáról, jó ráeszmélni, hogy vannak, akik már most dolgoznak a megoldáson, akik már megkezdték a gyógyítást. Még jobb tudni, hogy ez az apró zsebkönyvecske nekünk is segíthet, hogy megtegyük az első lépéséket.
A hetvenes évek közepén két ausztrál, Bill Mollison és David Holmgren kidolgozott-összefoglalt egy földművelő módszert-filozófiát. Megpróbálták újra megteremteni azt a rendszert, amit a természetben járva látunk, egy olyan komplex rendszert összeállítva a kertben, mely összességében produktívabb és stabilabb, mint a hagyományos módszerek.

Rosta Gábor: A városi tanya

Eddig inkább csak arról volt szó, hogy mi történik majd amíg ez a rendszer leépül. Arról, hogy az oroszok miatt gázkelepcében ülünk, hogy a fogyó olaj miatt az egész világ az olaj csapdájában vergődik, de arról ritkán szólunk, hogy mit tegyen egy kis közösség, vagy család. költözzön tán mindenki vidékre, Ezt úgysem lehet megtenni. Akkor mit eszünk szervezett élelmiszer-termelés híján? Vagy akár eljutunk-e valaha oda, hogy nem lesz szervezett élelmiszer-ellátás?