Tervezett elavulás testközelből

4 évvel ezelőtt 16 db egyforma számítógép konfiguráció került a munkahelyemre. Körülbelül két és fél év után meghibásodott az első monitor, majd utána néhány hónap múlva a következő, és így tovább, mígnem irodámban fél tucat monitor várta sorsa jobbra fordulását. A hibajelenség mindegyiknél ugyanaz volt, sötét képernyő, az előlapon levő jelzőfényen pedig kék és lila szín váltakozott.

  Mivel nem vagyok elektroműszerész, (csak annyit tudok, hogy a forrasztópáka melyik vége meleg) a hibajelenség nekem nem utalt semmire, csak az tűnt fel, hogy gyors egymásutánban hibásodnak meg a monitorok, ugyanazzal a hibával. Az nyilvánvaló volt, hogy itt tervezett elavulásról van szó, de arra nem gondoltam, hogy a hibát filléres költséggel én is ki tudom javítani.

Egy véletlen folytán tudtam meg, hogy ez tipikus tápegység hiba és néhány púposodó elektrolit kondenzátor cseréjével javítható. elektrotanya.hu)

A youtube segítségével sikerült szétszednem a monitort. Itt meg kell említenem, hogy a youtube-on az „LCD repair”-re keresve nagyon sok videót találtam, köztük plazma TV!!! javításról szólót is, és mindegyikben a púposodó elkó-kat cserélik, vagyis a tervezett elavulásnak nagyon gyakori módja ez.

  Fél marék csavar kitekerése után hozzáfértem a tápegységhez, ahol bizony négy púpos kondenzátor vigyorgott. Ez után interneten keresztül megrendeltem 10 db monitor javításához elegendő alkatrészt számítva arra, hogy még további meghibásodások is lesznek. Az alkatrészek ára postaköltséggel együtt 1380,- Ft, azaz egyezerháromszáznyolcvan forint volt. Mikor megérkeztek az alkatrészek, kicseréltem az első monitorban a négy hibás alkatrész és láss csodát, a szerkezet működött. Ezután futószalagszerűen javítottam a többi kijelzőt. Megdöbbentő volt látni, hogy mindegyikben ugyanaz a négy alkatrész adta fel a harcot. A végeredmény pedig az lett, hogy az összes (és most ide leírom a nevét) Prestigo P1710 típusú monitor életre kelt.

A tanulság?

A tanulság az, ha a számítógéped LCD monitora meghibásodik, eszedbe ne jusson kidobni, mert nagy valószínűséggel fillérekért meg lehet javítani.

S. András